Skip to content
Domáce spotrebiče
Prihlásenie/registrácia

Kulinářský workshop Apetit & Bosch

Kulinářský workshop Apetit & Bosch

Účast na kurzu vaření mohlo v soutěži na Facebooku časopisu Apetit vyhrát celkem 9 čtenářů. Ty doplnily zástupkyně redakce (včetně nové šéfredaktorky Jany Kopecké) a společně se pak všichni pod vedením kuchaře Reného Tichého postarali o přípravu skvělého čtyřchodového menu.

Při vaření si mohli všichni vyzkoušet různé spotřebiče a jejich funkce, vyměňovali si vlastní zkušenosti a doporučení, atmosféra byla velmi příjemná a jídlo vynikající. Výsledkem jsou velice pozitivní komentáře na sociálních sítích a reportáž, která vyjde 16. června v časopise Apetit.

Všichni účastníci odcházeli spokojení a plní informací o spotřebičích Bosch a už se těšíme, až si podobnou akci zopakujeme.

A zde výběr z nejzajímavějších receptů;

Hummus
250 g červené čočky
4 větší mrkve
1 střední cibule
1 stroužek česneku
3 lžičky sezamové pasty tahini
1 lžička mleté kurkumy
1 vrchovatější lžička mletého římského kmínu
1/2 mletého chilli
Šťáva z jednoho menšího citrónu
Olivový olej

Nejdřív si připravíme mrkev a cibuli. Oloupeme a nakrájíme na cca 4 cm velké kousky. Vložíme do misky, zakápneme trochou olivového oleje, přidáme trošku mletého římského kmínu, chilli, kurkumy a soli. Vše promícháme a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme na 170 stupňů asi na 25 minut, dokud zelenina nezezlátne a nezměkne.

V mezičase si uvaříme čočku. Pořádně ji propláchneme a dáme vařit do hrnce s lehce osolenou vodou. Vaříme doměkka – přibližně 10 minut. Čočku je potřeba ochutnávat. Měla by být měkká, ale zároveň malinko křupnout. Poté ji scedíme, necháme trošku vychladnout a dáme do mixéru.

K čočce přidáme tahini, nasekaný česnek, chilli, kurkumu, římský kmín, citrónovou šťávu (tu přidáváme postupně), trochu olivového oleje, soli, pepře a na závěr upečenou, vychladlou zeleninu. Všechno společně promixujeme a přidáme velkou hrst čerstvého koriandru. Když je hummus moc hustý, přidáme ještě olivový olej. Znovu promixujeme a dochucujeme.

Granola:
Na marinádu:
1-2 lžíce medu (agáve, rýžového nebo javorového sirupu)
1 bílek
1 lžíce nasekaného tymiánu
Mořská sůl
Čerstvě mletý pepř
(chilli podle chuti)

Granola:
200 g ovesných vloček (případně žitných, pohankových, rýžových)
60 g slunečnicových semínek
60 g loupaných konopných semínek
60 g dýňových semínek
120 g ořechů (vlašské, mandle, pekanové, lískové, para, kešu...)
2 lžíce sezamových semínek

Předehřejte troubu na 180 °C (program horký vzduch). Vyložte si plech pečicím papírem.

V menší misce si připravte marinádu smícháním všech ingrediencí.

Do velké mísy nasypte všechny suché ingredience na granolu, přidejte marinádu a dobře promíchejte.

Tuto směs rovnoměrně rozprostřete na připravený plech, ale nechte ji načechranou. Vložte do trouby a pečte 20 minut. V polovině pečení granolu promíchejte.

Granola je hotová, když směs hezky zezlátne. Po vychladnutí ji přesuňte do vzduchotěsné sklenice a nebojte se ji použít téměř na všechno.

Krém ze zeleného hrášku
500 g zeleného hrášku
1 l zeleninového vývaru
1 středně velká cibule
50 g másla
2 polévkové lžíce smetany
Sůl
Chléb, máslo a česnek na krutony

V hrnci na rozpuštěném másle zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli.

Polévka se ničím jiným, než hráškem a cibulí, nezahušťuje. Základ zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Jakmile začne vývar vřít, přidáme hrášek a smetanu a opět necháme přejít varem (nevaříme dlouho, abychom zachovali pěkně zelenou barvu) a ihned rozmixujeme a dochutíme.

Marinovaný losos
Losos – 100 g
Sůl – 50 g
Cukr – 50 g
Alkohol (vodka, gin, whiskey) – 2 cl

Lososa očistíme, zbavíme kostí.

Sůl a cukr pořádně promícháme, na dno nádoby nasypeme cukr se solí, položíme lososa, pokapeme alkoholem a celý kus zakryjeme namíchanou směsí.

Necháme marinovat cca 2 hodiny při pokojové teplotě.

Poté můžeme upravit v troubě nebo na pánvi.