[global.common.btn.skiptocontent]
Domácí spotřebiče
Přihlášení/Registrace

Konfitované kachní stehna

K jeseni partia aj kačacie či husacie hody a inak tomu nebolo ani u nás. Ja osobne mám kačicu veľmi rada a už roky je na blogu recept na pečenú kačicu, s kapustou a domáci lokšami. V lete sa k nám pridala Romi (naša dcéra) a tak už na takého veľké hostiny nie je veľmi čas, a v momentálnej situácii ani s kým. Takže kačacie stehná sú pre našu rodinu momentálne tak akurát. Ibaže som ich prvý krát dala klasicky piecť, a piekla som ich a piekla, a teda zjesť sa zjedli alebo nebolo to ono. Kačacie stehná by mali odpadávať od kosti a koža by mala byť krásne vypečená a chrumkavá. A to dosiahnete jedine tak, že budete stehná konfitovať.

Čo to však znamená? Konfitovanie je stará franczúska technika prípravy ( a aj skladovania) jedla vo vlastnom tuku. Teda kačacie stehná sa zalejú kačacím tukom, a tak sa pomaly a dlho pečú. A ak si ich raz takto pripravíte, inak ich už nebudete robiť. Verte mi.

Ja som na prípravu použila našu novú rúru od Bosch. Na instagrame sa a ňu veľa pýtate, tak vám k nej sem napíšem niekoľko info.

Je to rúra s prídavnou parou a mikrovlnami. Teda taká parná rúra a mikrovlnka v jednom. A musím povedať, že je teraz mojím najväčším pomocníkom. S malou Romi aj keď niečo navarím, nie vždy sa môžem najesť práve keď dovarím. Buď treba prebaliť, pohrať sa alebo ponosiť na rukách, preto tieto dve funkcie navyše používam veľmi často na ohriatie. A nie len na to.

Navyše sa mi splnil dlhoročný sen o automatickom a digitálnom nastavení teploty, kedy si úplne presne viete nastaviť teplotu a na displeji vidíte kedy ju aj rúra reálne dosiahne. K tomu je pre mňa aj praktická funkcia rýchleho ohrevu kedy sa rúra vyhreje ešte rýchlešie. Takže žiadne zapínanie rúry pol hodiny vopred na aké som bola doteraz zvyknutá. Často používamaj 4D horúci vzduch vďaka ktorému možem piecť na viacerých poschodiach naraz. Tak isto je super maximálna teplota 300 stupňov, s ktorou sa dobre pečie chlieb, či pizza. Na konfitovanie kačacích stehien som však použila obyčajný horný a dolný ohrev, pretože som v podstate potrebovala len ohriať tuk v ktorom sa stehná piekli. Keď sa takto stehná upečú, sputila som gril s pridaním pary pre extra chrumkavú kôru.

A čo budete na tento recept potrebovať?

Na 2 porcie si prichystajte:

  • 2 celé kačacie stehná
  • 750 ml kačacieho tuku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • soľ

A kačacie stehná môžete podávať s dusenou kapustou a lokšami, alebo ako sme mali my, s pučenými zemiakmi. Prílohy potom nezabudnite poliať trochou tuku a najpeší je výpek. tens a usadí úplne naspodku, a keď sa k nemu dostanete jeto úplná delikatesa.

Postup prípravy:

Stehná večer vopred nasoľte a nechajte odležať v chladničke. Na druhý deň ich utrite papierovou útierkou a zbavte prebytočnej soli.

Do menšieho hrnca, ktorý je vhodný do rúry dajte stehná, celé strúčiky cesnaku, rozmarín a zalejte roztopeným tukom. Snažte sa stehná uložiť tak, aby boli naozaj celé ponorené v tuku. Preto radšej použite menšiu nádobu s vyšším okrajom a rátajte aj s tým, že pri pečení sa ešte vypečie tuk zo samotnej kačice. Tak aby ste ho už na začiatku nemali úplne až po okraj.

Takto pripravené stehná dajte do rúry a pečte pri teplote 135 stupňov približne 3 hodiny. Bude to záležať aj od veľkosti stehien. Iné sú tie od kačky, ktorá váži ledva 2 kg a iné od domácej či farmárskej vykŕmenej kačice. Tieto naše boli z farmárskeja mali okolo 900 g. Ak použijete menšie, dobu pečenia môžete trochu skrátiť.

Po troch hodinách kačacie stehná vyberte, nechajte ich mierne odkvapkať a dajte piecť pod gril na 200 stupňov na približne 15 minút. Ja som použila aj funkciu pridania pary, ktorá zabezpečuje, že koža bude chrumkavejšia.